Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Soorten leningen
Er zijn heel veel soorten leningen, die inspelen op de vraag van mensen. In de basis heb je voornamelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Deze twee leenvormen worden het meest aangeboden. Daarnaast heb je allerlei leningen die inspelen op persoonlijke behoeften. Enkele voorbeelden zijn de studentenlening (speciaal voor studenten), het pluskrediet (voor mensen ouder dan zestig jaar), het woz krediet (een lening gebaseerd op de woz waarde van een woning) en de flitslening (voor mensen die in korte tijd geld willen lenen). Deze leningen hebben allemaal hun voor- en hun nadelen. We raden je dan ook aan om de artikelen over leningen op onze site goed door te nemen, zodat je van tevoren weet waar je aan begint.

Rentetarieven bij een hypotheek
Als je een hypotheek afsluit, laat je in de meeste gevallen de rente voor een bepaalde tijd vastleggen. Tien jaar wordt vaak aangeraden, maar in sommige gevallen wordt de rente ook twintig jaar vastgelegd. Maar wat nu als de rentetarieven veranderen? Bij een stijging ben je voordeliger uit, want je hebt een lagere rente laten vastleggen. Geen bank of hypotheekverstrekker kan jouw dan dwingen om de hogere rente te betalen. Maar wat als de tarieven dalen? Dan zou je meer betalen dan nodig is. Het is goed om bij deze vraag stil te staan voordat je een hypotheek afsluit. Want sommige hypotheken staan het toe dat je bij een lagere rente, dit tarief opnieuw vast laat leggen. In andere gevallen zul je een boete moeten betalen, maar die kan soms lager zijn dan het verlies dat je loopt als je de huidige (hogere) rente aanhoudt.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het geïnvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Financiële bijsluiter
Bij veel producten zit tegenwoordig een financiële bijsluiter. Daarmee wordt voorzien in eerlijke en oprechte informatie. Omdat leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen vaak mooi verteld worden, maar ze je ook veel geld kunnen kosten, is besloten dat geldzaken duidelijker moeten worden. Via de bijsluiter kun je precies zien wat een product doet en wat de risico’s voor jou kunnen zijn. Ook wordt aangegeven of de risico’s van een product klein of groot zijn. Zo ben je van tevoren gewaarschuwd voor de effecten.