Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Spaarrekening zonder beperkende voorwaarden
De meest bekende vorm van sparen is waarschijnlijk nog wel de spaarrekening. Deze kun je vaak zonder beperkende voorwaarden openen, wat betekent dat je er moeiteloos geld op kunt storten en af kunt halen, wanneer het jou uitkomt. Dat is handig als je geld nodig hebt, want je kunt er zo bij. Deze soort spaarrekeningen zijn vaak gratis. Je hoeft niet te betalen voor het storten en opnemen van geld. Bij een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden ligt de rente vaak wel wat lager.

De klimrente spaarrekening
De klimrente spaarrekening wordt slechts door enkele banken aangeboden. De klimrente spaarrekening betekent kort gezegd dat je rente hoger wordt naarmate je geld langer op de rekening staat. Zo kan de rente behoorlijk oplopen, zeker in de laatste spaarperiode. Het is wel aan te raden om de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken, alvorens een spaarrekening te openen. Onderling willen de voorwaarden namelijk nogal eens verschillen.

Banksparen
Banksparen is nog een relatief nieuwe spaarvariant. Pas sinds 1 januari 2008 bestaat deze vorm van sparen. Over het algemeen is banksparen vooral een goedkope spaarvorm, die je aardig wat belastingvoordeel op kan leveren. Zo kun je de spaarvorm vergelijken met de spaar- of lijfrenteverzekering. Echter zijn de kosten van deze verzekeringen een stuk hoger dan de kosten bij het sparen zelf.

Spaarrekening openen
Je hebt drie spaarvormen met elkaar vergeleken. Als je een idee hebt om een spaarrekening te openen is het raadzaam om eerst de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Net als bij leningen en hypotheken is de opzet en bedoeling vaak hetzelfde, maar zijn er ook altijd wat kleine verschillen. Onder andere in de rentetarieven. Vraag altijd bij bekenden of zij een spaarrekening hebben en wat hun ervaringen zijn. Zo heb je uit betrouwbare hand de eerste informatie. Dit kan je later nog van pas komen.